Els comerciants o empresaris s’enfronten a tres grans reptes transformacionals necessaris si volen evolucionar al mateix ritme que el mercat actual. D’una banda, és recomanable posar en marxa una plataforma e-commerce multidipositiu coherent amb l’oferta comercial en botigues.

Per un altre, oferir una experiència multicanal integral i replantejar el paper de les botigues. I a més, s’ha d’adaptar la varietat de mitjans al nou consumidor i treure partit a la gran quantitat de dades generades.

La tendència és clara, com bé mostra aquest gràfic:

20141124-e-commerce-retail-caad-02

Per això, és fonamental comptar amb un e-commerce potent basat en l’experiència òptima d’ús en tots els dispositius i de marca coherent. Com es pot millorar aquesta experiència a la botiga? Digitalitzant la mateixa a través d’aparadors interactius, tablets als espais físics i botigues online dins dels propis comerços. I és que la tendència a desplaçar el consum cap al comerç electrònic es comprova també amb l’ús dels mitjans de pagament: un de cada 10 euros de despesa amb targeta en 2013 es va pagar online.

Per prendre millors decisions d’inversió la generació, la integració i l’anàlisi de dades resulten molt importants. Hem de saber aplicar l’activació de accions en concordança amb el que es busca. Així, quan el consumidor està en actitud de compra és més fàcil que aquest sigui receptiu a invitacions de compra. Per la seva banda, si s’estan consumint continguts -por exemple, veient pel·lícules-, l’usuari no està en actitud d’adquisició. És a dir, el branding és efectiu quan es “consumeixen” continguts, mentre que la venda és recurrent als sites de venda.

Inherent al e-commerce ens trobem també amb la coneguda opció “despeses d’enviament”. En aquest aspecte, la sensació psicològica de sobrepreu originada al cost de l’enviament suposa habitualment un fre, per la qual la “recollida en botigues” s’ha convertit en una alternativa que facilita el tancament d’una decisió ja consolidada.

20141124-e-commerce-retail-caad-04

En relació als dispositius, la incorporació del Smartphone per afrontar processos de compra engloba a pràcticament la totalitat de la població internauta. Els telèfons mòbils s’han convertit en un recurs freqüent enfocat a la consulta de les característiques tècniques del que s’està comprant, cercant preus de comparatives i opinions d’altres usuaris. Tant és així que 9 de cada 10 internautes mòbils han usat en alguna ocasió el Smartphone en el moment de decidir una compra.

Encara que és important puntualitzar que el nombre mitjà d’apps instal·lades als dispositius mòbils s’ha estancat, no sorprèn saber que en dades assenyalades, com el Nadal, el total de descàrregues de apps pot arribar a augmentar fins a un 90% en comparació amb un dia mitjà de les primeres tres setmanes de desembre. Havies pensat en aquesta opció per a les vendes de Nadal?

I l’e-mail? Ha deixat de ser efectiu? No, perquè l’accés immediat a aquests via Smartphone ha permès que els correus electrònics de les marques es revitalitzin per aquesta via. Tant és així que 3 de cada 10 usuaris que accedeixen a l’e-mail des del mòbil tornen a obrir els correus electrònics que els resulten d’interès en una pantalla més gran de forma habitual. En el següent gràfic es mostra l’augment de l’accés a l’e-mail a través del mòbil:

20141124-e-commerce-retail-caad-05

Com pots veure, l’e-commerce pot ser un gran aliat per a les teves vendes en dates assenyalades. No t’oblidis de la importància dels telèfons mòbils, bé sigui a través de apps o com mitjà de lectura d’e-mails. Analitza el teu mercat i pensa en totes aquestes opcions per desenvolupar les teves campanyes de Nadal.

Ara que ja saps una mica més sobre el creixement de l’e-commerce, en el nostre següent post ens centrarem en la TVCommerce i en la personalització d’anuncis.

 

Crèdits de la imatge melenita2012 via photopin cc
Crèdits de la imatgedanielfoster437 via photopin cc