Fa uns dies vam donar amb un estudi molt interessant titulat Demystifying the online shopper, on se’ns plantejaven deu “dogmes” sobre els compradors online per després debatre’ls.

Nosaltres us hem fet un resum del mateix:

1. El Social Media aviat serà un canal de retail imprescindible.


Per si sols, no sembla que els mitjans socials vagin a convertir-se en un canal de retail important a curt termini, encara que sí que és cert que s’estan popularitzant i cada vegada dirigeixen més tràfic a la resta de canals.

Aquesta gràfica ens mostra quins són les principals raons que animen als consumidors a visitar els perfils socials de les marques:

Promocions atractives, ofertes, novetats, recomanacions d’amics, fidelitat envers la marca, concursos, com a canal de comunicació, per recaptar informació abans de comprar o per afinitat amb altres usuaris de la marca.

D’altra banda, aquí veiem un altre gràfic amb les preferències de compra (els canals habituals) dels amants del social media i les marques:

2. Les tendes seran simplement emprovadors en el futur.


Molts compradors “multicanal” afirmen efectuar una cerca online abans de comprar, però molts prefereixen comprar productes en les tendes físiques. Si el format de tenda pot evolucionar i adaptar-se als temps, és possible que encara tingui un brillant futur.

Aquí teniu una mostra d’hàbits respecte a categories de retail: com podem veure, llibres i música són els objectes que més es compren per internet, mentre que en alimentació ocorre el contrari.

A més, de tots els usuaris d’internet, un alt percentatge afirma que rares vegades compra online:

3. Els tablets superaran al PC com a mecanisme de compra online.


Malgrat el boom de les tablets i els smartphones, els consumidors encara prefereixen realitzar les seves compres online a través de l’ordinador. I la següent gràfica és demoledora: amb quina freqüència compres per internet i què utilitzes?

I malgrat que fins ara tot apunta al fet que les compres online no són molt populars, un terç dels consumidors esperen incrementar les seves despeses en internet:

4. A mesura que el món disminueix, els consumidors globals s’estan ‘uniformant’.


Si bé és cert que la globalització està animant als consumidors a comprar productes de qualsevol part del món, encara hi ha moltes diferències de comportament depenent de la zona d’estudi.

I per què existeixen tantes diferències entre països? En aquesta gràfica podem veure els factors que més decanten als consumidors de cara a comprar online:

5. Xina és el model de futur pel retail online.

Que Xina és un referent en moltes coses, és una veritat com un temple, però a nivell retail el seu model online i multicanal és únic, tant pels seus consumidors com les maneres d’exercir en el sector. Per això ha de ser tractat no com a model a imitar, si no com a exemple a tenir en compte.

A continuació teniu diverses gràfiques que analitzen els comportaments dels consumidors orientals:

Una dada reveladora: els consumidors xinesos són early-adopters, la qual cosa vol dir que es mostren molt més receptius a l’hora d’evolucionar o canviar els seus costums.

Com veiem el boca a boca, seguit de la comparació de preus, són les principals raons que mouen als consumidors xinesos a visitar tendes online, enfront de la cerca precisa de marca/producte o el coneixement de tenda que són les tendències a nivell global.

Fins a aquí aquesta primera part de l’anàlisi sobre el comprador online. Esperem que us estigui semblant interessant, i que la setmana que ve torneu per llegir el segon lliurament. Us esperem!